piątek, 2 stycznia 2015

Skład naturalnego octu jabłkowego

Naturalny ocet jabłkowy zawiera bardzo dużo cennych składników odżywczych. 
Należy tu wspomnieć choćby o istotnych dla zdrowia składnikach mineralnych, jak również aminokwasach, biorących udział we wszystkich procesach życiowych.
Polecany jest ze względu na dużą zawartość potasu, wapnia, fosforu i sodu. W occie jabłkowym znajduje się około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowy, mlekowy i cytrynowy, cenne substancje balastowe, cały szereg fermentów i aminokwasów.
Również cały szereg enzymów i aminokwasów, pektynę i bioflawonoidy. Związki te rozszerzają naczynia krwionośnie, usprawniając tym samym ukrwienie wszystkich organów. Ich oddziaływanie umożliwia leczenie żylaków i hemoroidów. Ponadto obecności flawonoidów organizm lepiej przyswaja witaminę C.
W skład octu jabłkowego wchodzi również prawdziwy szlagier ostatnich lat – beta-karoten. Związek ten chroni skutecznie przed oddziaływaniem wolnych rodników, które wraz z postępującym zanieczyszczeniem środowiska w coraz większym stopniu występują w ludzkich organizmach, atakując komórki. Obciążenie wolnymi rodnikami jest przyczyną przedwczesnego starzenia się, chorób serca, zaburzeń immunologicznych, zaćmy, a nawet schorzeń nowotworowych.
Ocet jabłkowy zawiera także następujące i nieodzowne dla życia składniki: chlor, żelazo, fluor, potas, 
wapń, miedź, magnez, sód, fosfor, siarkę, krzem. Witaminy: A1, B1, B2, B6, C, E, P oraz prowitaminę beta-karoten.
Wszystkie składniki octu jabłkowego są łatwo przyswajalne przez organizm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz